Thuiswerken met een kind, zo doe je dat!

De grote vraag waar veel ouders op dit moment tegenaan lopen: ‘Hoe kan ik thuiswerken als mijn kind ook thuis is?’ Kan dit überhaupt? Wij zijn op onderzoek gegaan en zijn tot de volgende oplossingen gekomen, hopelijk werkt het ook voor jou.

De oplossingen die wij voor thuiswerken hebben gevonden geven natuurlijk geen garantie, don’t shoot the messenger. Het verschilt per kind, de leeftijd van je kind en hoeveel werk je van plan bent te doen, want eigenlijk is thuiswerken met een kind geen voorkeurssituatie – voor niemand niet.

Eerst geven dan nemen

Vooral met jonge kinderen werpt dit zijn vruchten af, zorg voor de gebruikelijke routine alsof het een reguliere dag vrij is. Speel eerst even met je kind; begeleid het spel, geef je kind wat ideeën om het spel te verrijken en laat je kind daarna alleen spelen, zodat jij even aan de slag kan. Wat ook soms werkt, is naast je kind aan de slag gaan. Geef je kind tekenspullen, klei of een spel wat aan tafel gespeeld kan worden en geef zo nu en dan wat aanmoedigen terwijl je op je laptop werkt.
Heb je taken die je kan verdelen in korte stukken? Werk er een paar af en ga daarna weer even met je kind spelen om vervolgens weer wat taken te kunnen afronden.

Werk als je kind slaapt
Als je de bovenstaande tip toepast als je kind wakker is en je kleine taken tussendoor doet, bewaar je de langere taken voor als je kind slaapt. Zodra ze slaapt kan je even doorwerken en heb je aan het eind van de dag toch wat taken van je to do-list kunnen afstrepen. Slaapt je kind overdag niet meer, dan zou je s ‘ochtends een paar uur eerder kunnen opstaan of aan de slag gaan als zij ’s avonds weer in bed liggen. Ideaal? Nee. Krijg je op deze manier je werk af? Ja.

Maak de tijd dat je werkt visueel

Als je kind wat ouder is, is het misschien al mogelijk om afspraken te maken over de tijd dat je even niet gestoord kan worden. Leg uit dat je wat werk wil doen en zet een wekker aan of zoek een online naar een Time Timer (deze kennen de meeste kinderen van school) en spreek af dat als de timer gaat, je weer iets samen gaat doen. Verdeel zelf je werk in kleine en grote taken en wissel dit naar eigen inzicht af.

Kom je beloftes na

Als je dan aan de slag gaat met een timer, kom dan wel de afspraak met je kind na. Maak dus ook beloftes die je kan nakomen en stel ook redelijke verwachtingen. Een peuter kan zich in de meeste gevallen geen uur zelf vermaken, een wat ouder kind waarschijnlijk wel. Als je je beloftes niet nakomt, kan je bij jezelf een schuldgevoel verwachten en je kind kan dubbel zo hard om aandacht gaan vragen, waardoor het werken misschien helemaal niet meer gaat lukken.

Schakel hulp in

Werk je samen thuis? Wissel elkaar dan af. Houdt je ook aan de beloftes die je met je partner maakt. Jullie hebben beide vast hoge prioriteiten en willen als de timer gaat misschien nog even iets kleins afmaken, maar doe het niet. Tijd is tijd, belooft is belooft. Heb je een buurvrouw of een vriendin die in het zelfde schuitje zit? Misschien kunnen jullie even op elkaars kinderen passen, terwijl jullie om de beurt een dagdeel aan je werk kan.

Ten slotte..leg de lat wat lager

Je leidinggevende kan niet verwachten dat jij hetzelfde werk levert als jij met een kind thuis aan de slag gaat. Kan niet, onmogelijk. Dus leg de lat wat lager, juist ook voor jezelf. Ook opvoedkundig mag je de lat nu best wat lager leggen. Zet ze maar even wat langer voor de televisie of laat ze maar de boekenkast overhoop trekken. Als ze er even zoet mee zijn en jij even wat werk kan doen, is de sfeer thuis vast wat leuker. Lukt het echt niet, stop er dan gewoon mee en leg je werk weg en ga genieten van je kinderen en werk als zij in bed liggen. Laat het los.

We zijn er benieuwd of de tips hebben geholpen. Heb jij ook een fantastische tip die alle thuiswerkende ouders moeten weten? Laat je reactie dan achter.

Meer lezen? Zie hier onze laatste artikelen:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

3 gedachten over “Thuiswerken met een kind, zo doe je dat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: