Column: Digitaal Dieet

Je zal er zelf ook wel al een paar keer over hebben nagedacht. Even offline, even geen social media, even minder doelloos scrollen op je telefoon. Of het nou social media, online shoppen of whatsappen is, we kunnen ons erin verliezen. Ik ga op een ‘digitaal dieet’ en ik neem jou mee op dit avontuur.

Sinds de quarantaine, dus eigenlijk nog maar sinds twee weken, merk ik dat mijn mindset aan het veranderen is. Het afstand nemen van het sociale leven heeft ervoor gezorgd dat ik echt aan het herontdekken ben wat ík belangrijk vind en wat ík fijn vind. Hoewel Instagram mij ook heel veel positieve dingen brengt, zoals contact met mensen uit andere steden en landen, inspiratie, fantastische foto’s en contact met oude bekenden, brengt het me ook minder positieve dingen.

Door het gebrek aan contact met anderen, maak ik meer contact met mezelf.

Overvloed aan informatie

Eindeloos kunnen scrollen, liken en delen. Precies wat ‘ze’ willen en met ‘ze’ bedoel ik de makers en mensen die profiteren van het gebruik van bijvoorbeeld Instagram. Je zou denken, des te meer ik zie, des te meer inspiratie, des te meer ideeën en des te meer contact ik maak. Nee. Zo werkt het niet. Je krijgt geen energie van doelloos scrollen, denken dat je ‘up to date’ bent en contact maakt met je volgers of de mensen die je volgt. En zeggen dat je weinig met Instagram doet onder het mom van ‘Ik kijk alleen maar’, is toch gebruik maken van Instagram, misschien is dit passieve gedrag nog wel gevaarlijker dan er actief gebruik van maken.
Wat mij het meest stoort is dat – ik denk door de algoritmes van Instagram – ik niet altijd de dingen zie die ik wil zien. De algoritmes bepalen wat ik zie, want van de bijna 1800 mensen die ik volg, zie ik echt niet alles. Ik kies dus zelf niet wat ik zie én ik mis alsnog dingen. Er valt niet tegen die algoritmes op te boksen, het is een onbegonnen strijd.

FOMO vs JOMO

Die strijd kun je alleen winnen door te stoppen met het gebruiken van de app. Het hoeft niet voor altijd te zijn, begrijp me niet verkeerd. Ik vind mijn leven mét social media ook fijn, maar de manier waarop ik het nu gebruik wil ik veranderen. Ik wil weer even terug naar de basis en voor mezelf bedenken wat ik wil delen, hoe ik het wil delen, wat ik er zo leuk aan vind en wat mijn doel (ook alweer) is. Ik deel graag met de wereld waar ik gepassioneerd over ben, want ik inspireer graag mensen met mijn positieve mindset en ik geloof dat een goed voorbeeld, doet volgen.
Door het luisteren van de podcast van ‘The Minimalists’ ben ik opnieuw gemotiveerd om nu, juist op dit moment, tijdelijk te stoppen met social media en geluk te halen uit het missen van al die informatie die maar dagelijks te zien is. Zoals Joshua en Ryan ook zeiden in hun podcast:” Op het moment dat wij de podcast opnemen, missen we 99,9% van alle informatie om ons heen” en dat heb ik nu met het schrijven van deze column. Op het moment dat ik nu bezig ben met iets waar ik gepassioneerd over ben, mis ik de rest van de informatie die op mij ligt te wachten, maar dat is oké. Ik doe iets waar ik blij van word en die andere informatie kan me op dit moment gestolen worden.

Bewustzijn is betekenisvol leven

Tijdens deze periode van quarantaine zijn veel prikkels verdwenen. Er is geen angst om feestjes te missen of je gezicht weer laten zien bij de sportschool, je favo koffietentje of je ouders te bezoeken, want dat is nu allemaal minimaal tot niet mogelijk. Ik neem deze tijd om te coconnen, bewust te zijn van mijn zijn en prikkels van buitenaf echt even te minimaliseren. Ik ga op een digitaal dieet en richt me op de dingen die betekenis geven aan mijn leven. Dat is voor mij lezen, schrijven, mindfulness, mijn gezin, zelfzorg, de natuur en mijn huishouden. Less is more heeft ineens een hele nieuwe laag gekregen, dingen doen waarbij de intentie helder is, is werkelijk betekenisvol.

Contact

Ik ben nog steeds bereikbaar op mijn telefoon, ik gebruik mijn telefoon nog steeds, maar ik ga even zonder Instagram. Ik ben van plan meer te schrijven, waaronder over de invloed van social media en hoe ook jij bewuster kunt omgaan met je telefoon. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van De Hippe Huisvrouw door onderaan deze pagina je email achter te laten. Een berichtje achterlaten op de contactpagina kan natuurlijk ook.


Dit zijn onze laatste berichten:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

7 gedachten over “Column: Digitaal Dieet

 1. Goede column.
  Zelf heb ik FB en Twitter lang geleden opgegeven en vermeed de rest. Ik vond het meer en meer iets wat je hoorde te doen. Niets voor mij.
  Iets anders.
  Dit is een mooie site maar ik zit niet in de doelgroep, ben 70+ en oma, en kan onmogelijk meeschrijven over gezins-, ouder- en huishoudonderwerpen, dan verval ik al gauw in ouderwetse wijsneuzigheid.
  Dat is natuurlijk het laatste wat ik wil.☻
  Sorry, groet en succes.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel Bertie.
   Fijn dat je die keuze hebt gemaakt voor jezelf. Als het weinig toevoegt, ben je denk ik beter af zonder.
   En de doelgroep maakt niet uit, als je het fijn vindt om over te lezen, zit je goed toch 😉
   Bedankt voor je bericht!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: