Zo ga je op een digitaal dieet

Disconnect to connect, off the grid, meer focus, minder afleiding, hoe je dat doet? Door te starten met een digitaal dieet. Volg de kleine stappen voor een groots effect.

Gevoelens van frustratie, onrust, misschien zelfs onzekerheid en je afvragen wat je het afgelopen uur nou daadwerkelijk hebt gedaan. Doelloos scrollen kan veel met je doen, maar een positief effect heeft het niet. Misschien heb je er wel al eens over nagedacht om op een digitaal dieet te gaan en dat is helemaal geen gek idee, maar het is misschien een te grote stap. Zet daarom de volgende kleine stappen voor een groots effect: rust, focus en meer contact met jezelf.

Dit is hoe je begint

Een digitaal dieet is de relatie met je telefoon opnieuw definiëren, want het is niet de technologie en je telefoon wat ongezond is, het is de manier waarop jij met je telefoon omgaat. Zet de volgende stappen om een begin te maken met een gezonde relatie met je telefoon. Doel: de afleiding beperken.

  • Zet je notificaties uit – dit kun je beperken tot de pop-berichten te elimineren of zelfs de weergave van het aantal ontvangen berichten of likes bij de desbetreffende app uit te zetten.
  • Zet je geluid uit – zit je lekker te lezen of te spelen met je kind en gaat het los in de groepsapp en hoor je constant gepiep en gepingel. Niet fijn voor je focus en ook niet voor je gezelschap.
  • Zet je trilfunctie uit – wil je een stapje verder, dan kan je naast je geluid ook je trilfunctie uit zetten. Alles went namelijk, ook het verleggen van de focus van het geluid van je telefoon naar het trillen van je telefoon.
  • Leg je telefoon weg – uit het oog, uit het hart laten we maar zeggen, dus leg je telefoon in de keuken als jij in de woonkamer bent, of in een lade of een andere plek waar jij niet bezig bent. In het begin zul je ervaren dat je naar je telefoon wilt grijpen en het misgrijpen laat je beseffen wat voor gewoonte het is geworden dat je telefoon altijd binnen handbereik ligt.

Bepaal zelf wanneer je op je telefoon kijkt en niet wanneer je telefoon jou een melding geeft. Bewaar je focus en aandacht voor wat je op dat moment aan het doen bent en wat op dat moment betekenisvol is voor jou. Begin met de bovenstaande stappen en ervaar hoe dit voelt voor een paar dagen of een week en ga dan door met de volgende stappen. Wil je direct ‘all in’, lees dan verder.

Gerelateerd artikel: Digitaal Dieet, de column van Loes.

Dit is hoe je verder kan

Heb je al meer rust en focus ervaren door het toepassen van de bovenstaande stappen? Heb je de tijd genomen om te wennen aan de nieuwe omgang met je telefoon of ben je direct toe aan de volgende stappen? Het doel van deze stappen: grenzen bewaken.

  • Zet een timer – stel bij de instellingen van de desbetreffende app in hoeveel tijd je maximaal wil besteden aan het gebruik van de app. Je krijgt een melding wanneer je het maximum hebt bereikt, aan jou dan de keuze om te stoppen of door te gaan. Zo word je bewust van je gebruik én is het echt kicken als je onder het maximum blijft. Misschien is het dan tijd om je maximum bij te stellen.
  • Verstop je app – zet je app op een plek waar je hem niet zo snel ziet en dus meer moeite moet doen om er te komen. Vervang de leeggekomen plek met een meer betekenisvolle app die je vaker zou willen gebruiken.
  • Unplug – start en eindig de dag zónder je telefoon. Spreek met jezelf af dat je pas een half uur of een uur de tijd neemt om op te staan en naar bed te gaan.
  • Samen sterk – spreek met je partner of vrienden af dat er bijvoorbeeld aan tafel geen telefoons gebruikt worden. Wacht met social media tot je kind slaapt en informeer collega’s over jouw bereikbaarheid.

Baken het gebruik van je telefoon af. Zet duidelijke grenzen neer voor jezelf en anderen en het zal makkelijker zijn om je eraan te houden. Als anderen weten hoe jij erin staat, kunnen zij hier rekening mee houden of misschien inspireer jij hen wel om ook anders met hun telefoon om te gaan.

Op de hoogte blijven

Geniet je van de hernieuwde focus en rust in je leven, maar mis je toch wel de laatste artikelen van je favoriete blogger of de schattige foto’s van je kleine nichtje? In ons volgende artikel geven we tips hoe je toch op de hoogte kunt blijven zonder de afleiding die je juist wilt vermijden. Benieuwd hoe het Loes afgaat op haar digitale dieet, lees haar columns. Wij zijn ook benieuwd hoe het jou afgaat tijdens je digitale dieet, laat je reactie achter op dit artikel of stuur ons een bericht via de contactpagina.


Lees hier onze laatste berichten:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

6 gedachten over “Zo ga je op een digitaal dieet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: