Opvoeden op zonder oordeel

“Wat mooi zeg!”, hoe vaak zeggen wij dit wel niet tegen onze kinderen als zij een tekening hebben gemaakt of een toren van Duplo laten zien. Een zin met een oordeel, maar met weinig betekenis. Probeer wat minder te oordelen en wat meer op te voeden.

Kleine woorden zoals leuk, goed, mooi, knap, maar ook lelijk en stom zeg je misschien vaker dan je denkt. Het zijn makkelijke woorden die gebruikt worden voor een compliment, maar wat betekenen die woorden eigenlijk? Ze zijn luchtig en makkelijk, maar heb je wel eens nagedacht over de waarde van die woorden? Wat betekent dat iets goed is of leuk? Is het goed omdat het past binnen jouw verwachtingen of is het leuk omdat jij het zelf ook zo zou doen? Is het stom omdat jij het stom vindt en lelijk omdat jij het anders zou doen?

Gerelateerd artikel: Lees 'Laat je kind los' 

Wat je kind eigenlijk vraagt

Het diepste verlangen van een kind is ‘gezien worden’. Natuurlijk is het fijn om te horen dat je vader of moeder iets mooi of leuk vindt. Een kind ontwikkelt zich constant en heeft juist meer aan feedback die ingaat op hun gedrag of bepaalde vaardigheden die zij laten zien. Juist door aan te geven wát ze goed doen of wáár nog verbetering nodig is of wát voor effect hun gedrag heeft, geef je je kind ruimte om zich nog beter te ontwikkelen. We snappen dat na het zien van tien tekeningen met hartjes of regenbogen je er een simpel ‘mooi’ tegenaan gooit, maar kijk eens wat het effect is als je zegt: ‘Kun je voor ieder hartje een andere kleur gebruiken?’ of ‘Ik zie dat je steeds beter wordt in het tekenen van hartjes’.

Complimenten die uitdagen

Het hoeft natuurlijk niet altijd, maar wat jij zegt of hoe jij tegen dingen aankijkt, is wat je kinderen overnemen en ook hoe zij tegen hun eigen gedrag en dingen aankijken. Kijk eens wat het effect is van de volgende complimenten en probeer zelf ook eens creatief om te gaan met wat je zegt.

 • ‘Wat houdt je je potlood/stift/kwast/borstel/veters goed/stevig/netjes vast’.
 • ‘Hoe ben je op dat idee gekomen?’
 • ‘Wat heb je getekend? Wat zie ik daar? Wat stelt dit voor?’
 • ‘Goed geprobeerd, volgende keer lukt het vast beter.’
 • ‘Ik zie dat je goed oefent/doorzet/probeert, ik ben trots op je.’
 • ‘Ik zie dat je veel kleuren/blokken/ hebt gebruikt, waarom heb je voor deze (…) gekozen?’
 • ‘Ben je daar helemaal zelf in geklommen, hoe heb je dat gedaan?’
 • ‘Laat mij eens zien hoe je dat doet’.
 • ‘Ik vind het mooi, ik houd van hartjes/geel/het gevoel dat ik erbij krijg.’
Gerelateerd artikel: Lees het gezonde, kindvriendelijke recept 'Krokodillenpannenkoeken'

Experiment

We zijn benieuwd om te horen welke complimenten je geprobeerd hebt of welke creatieve complimenten je zelf hebt bedacht en hoe je kind daarop reageerde. Laat het weten in de reacties hieronder. By the way, het werkt ook bij volwassenen.


Dit zijn onze laatste artikelen:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

5 gedachten over “Opvoeden op zonder oordeel

 1. Ik heb veel geleerd van John McGee, de grondlegger van de Gentle Teaching. Hij zei regelmatig dat de wijze waarop in de gedragstherapie beloond wordt (en dat zie je ook terug in veel opvoedingsprogramma’s) leidt tot een ‘kapitalisme van de ziel’. Kinderen denken dat ze het fout doen als ze niet te horen krijgen dat ze het goed hebben gedaan. Kinderen moeten gezien worden en gewaardeerd worden om wie ze zijn, niet om wat ze presteren.
  Vergelijkbaar is de visie van de Deense gezinstherapeut Jesper Juul. Hij heeft het over eigenwaarde (er mogen zijn) en over zelfvertrouwen: dat je iets kunt. Volgens hem stimuleren het westerse onderwijs en veel pedagogische programma’s het iets kunnen in plaats van het er mogen zijn. Dat leidt tot pedagogische gatenkaas.

  Like

 2. Pingback: Slow Saturday: DIY

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: