Mediteren kun je leren

Wil je graag de voordelen van mediteren ervaren, maar heb je na vijf minuten al het idee dat je een uur met je ogen dicht zit? Of probeer je je gedachten één voor één weg te duwen tot het stil is en lukt het je niet om de rust te vinden? Lees dan deze how to, want mediteren kun je leren.

Iedereen die begint met mediteren loopt tegen dezelfde dingen aan, bij de één gaat het wat makkelijker dan de anders, maar met een beetje oefenen kom je al een heel eind. Deze how to zorgt ervoor dat je langzaam tot die staat van ‘zijn in het moment’ komt en steeds langer kunt volhouden. Hieronder staat stapsgewijs hoe je kunt starten met het leren mediteren.

Gerelateerd artikel: Lees over mediteren bij 'Een nieuwe maan ritueel doe je zo'

Voel je op je gemak

Belangrijk is dat je er op verschillende manieren voor zorgt dat je je op je gemak voelt. Creëer een plek in huis waar je comfortabel zit, niet gestoord kunt worden en omgevingsgeluiden kunt dempen. Zorg dat ook de kleding die je aan hebt tijdens het mediteren comfortabel zijn. Een broek die te strak zit of een shirt je telkens naar beneden moet trekken is niet gemakkelijk. Ga even naar het toilet bijvoorbeeld, snuit je neus en doe je haar in een knot. Zorg ervoor dat je tijdens je meditatie niet afgeleid wordt door deze kleine dingen.

Sluit je af

Letterlijk je telefoon op stil, in een ruimte waar je niet gestoord kunt worden en kies ervoor dit moment voor jezelf te nemen. Om te beginnen met mediteren kun je ervoor kiezen om het mediteren op een vast moment van de dag te doen. Bijvoorbeeld als je wakker wordt of voor je naar bed gaat. Werkt een ander moment beter voor jou, gewoon doen. Je kunt iedere dag oefenen, maar je kunt ook beginnen met één of een paar keer in de week. Dit is jouw moment.

Gerelateerd artikel: Lees 'Alles over affirmaties, visualisaties, mantra's en mediteren'

Begin klein

Grote dingen bereiken, begint met kleine stapjes. Probeer dus niet direct een half uur te mediteren, want de kans is groot dat dat mislukt. Start eens met 5 minuten.
5 minuten mediatie met begeleiding (Engels).
– 5 minuten meditatie met geluiden.

Mocht je het niet fijn vinden om iets op te zetten, zet dan de wekker op je telefoon op 5 minuten of doe het zonder en kijk hoe lang je het volhoud.

Ademhaling en gedachten

Gedachten zullen je hoofd in schieten en misschien heb je van mediteren begrepen dat het juist de bedoeling is dat je helemaal niks denkt. Vooral als je begint, is dat heel lastig en ook als gevorderde zul je altijd gedachten hebben. Het gaat er juist om wat je met die gedachten doet. Observeer je gedachten en laat ze gaan. Vorm geen oordeel. Accepteer dat ze er zijn en laat ze weer gaan. In het begin zul je jezelf misschien vaak moeten ‘herpakken’, maar dit zal steeds minder worden.
Vind je het echt lastig om met je gedachten om te gaan, houd je dan bezig met je ademhaling. Volg je natuurlijke ademhaling rustig in en uit.

Wat je ook kunt doen is een adem-meditatie, waarbij je in 4 tellen inademt, je adem 4 tellen inhoud en weer in 4 tellen uitademt, vasthoud en weer opnieuw. Kleine kans dat je dan nog veel andere gedachten hebt, omdat de focus op het tellen ligt.
Je kunt je ook focussen op een woord of een zin en dit chanten (actieve vorm van meditatie). Hierbij herhaal je dus klanken of woorden voor focus en om in meditatieve staat te komen.

Tip: dit vinden wij een hele fijne video, met pianomuziek, vogelgeluiden en meer. Te gebruiken bij meditaties, yoga en meer.

Heb je vragen? Stel ze gerust, lees er meer over online, er is genoeg te vinden en ga het vooral doen. Probeer dingen uit, kijk wat bij je past en probeer het steeds langer en vaker te doen en pluk de vruchten van de voordelen van mediteren.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Slow Saturday: bladeren drogen

De zaterdag heb ik omgedoopt tot ‘Slow Saturday’ en dan deel ik een traditie, een activiteit of een dag uit mijn slow living lifestyle voor inspiratie voor lekker langzaamaangaan in deze snelle wereld. Deze keer: bladeren drogen.

VIDEO: details van augustus

Dit jaar heb ik het voornemen iedere maand een video te maken met de details uit mijn leven. De kleine dingen waar ik blij van word en wil onthouden voor later. Mega leuk om terug te kijken vind ik altijd en voor jou een kijkje in mijn leven. Enjoy!

7 x herfstboeken voor jonge kinderen

De herfst heeft zijn intrede gemaakt en daar horen weer leuke dingen bij. Er zijn een aantal boeken die hier ieder jaar weer favoriet zijn en ik deel hier 7 herfstboeken voor jonge kinderen, boeken met leuke verhalen, maar vooral prachtige illustraties.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

6 gedachten over “Mediteren kun je leren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: