Deze vraag zou je jezelf iedere dag moeten stellen

Je hart of je hoofd volgen? Keuzes maken is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Behoed jezelf voor impulsieve, gedachten, handelingen en keuzes. Stel jezelf daarom iedere dag(en misschien wel vaker) dezelfde vraag.

Iedere dag maken we tientallen keuzes, misschien zelfs meer. Sommige keuzes, zoals hoe laat je naar werk gaat of dat je iedere dinsdag gaat sporten maak je voor een langere periode, die zitten in je routine. Maar soms worden we beïnvloed door vrienden en familie, soms door social media en reclames. Dan lijkt het gras soms groener aan de overkant en zou je ook wel iets willen doen/aanschaffen/uitproberen/hebben. Hoe behoed je jezelf nou voor deze impulsieve handelingen?

Vraag in plaats van volg

Je hart volgen klinkt natuurlijk mooi en dat is in veel gevallen ook echt waar het om gaat, maar soms neemt je hoofd een loopje met je hart. Dat overkomt iedereen wel eens. Om ervoor te zorgen dat je écht je hart volgt en je niet naar leiden door invloeden van buitenaf, kun je jezelf bevragen en er is één vraag die alles dekt. [Tromgeroffel]
Stel jezelf de vraag: ‘Voegt dit waarde toe aan mijn leven?’ In het Engels vinden wij hem mooier eigenlijk mooier: ‘Does it add value?’ The minimalists hebben hier een mooi stuk over geschreven.

Impulsen

Een nieuwe auto? Niet zomaar doen, vraag jezelf eerst af: ‘Does it add value?’
Nieuwe ketting, nieuwe hakken, nieuwe set borsten? Voegt dat waarde toe aan mijn leven of doe ik het voor een ander? Is een tropische vakantie boeken echt nodig of is het alleen maar omdat je mooie foto’s op social media zag?
Het gaat niet alleen om producten, maar het kunnen ook keuzes zijn met betrekking tot je levensstijl. Je hoeft niet te gaan boksen of vegan te gaan eten als je vriendin dat vraagt, maar het voor jou geen waarde heeft, er zijn andere manieren om gezond te blijven. Voegt het echter waarde toe aan jullie vriendschap, doordat jullie dit samen delen: doen!

Stel je jezelf dus vaker deze vraag: ‘Voegt het waarde toe?’ Eigenlijk bij alles wat je doet en iedere keuze die je maakt. Het houdt je geaard, het zorgt ervoor dat je vasthoud aan jouw waarden en normen en je daadwerkelijk je hart volgt. Het leidt tot een betekenisvol leven en dat willen we uiteindelijk toch allemaal?

Meer lezen van ‘The Minimalists? Lees hier hun boek ‘Essential’ en ‘Everything that remains’, voor een betekenisvol leven met minder.


Dit zijn onze laatste berichten:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

2 gedachten over “Deze vraag zou je jezelf iedere dag moeten stellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: