Dag van de leerkracht

Het is weer maandagochtend, maar vandaag is het een andere maandag dan anders. Het is namelijk ‘Dag van de leerkracht’. Jaarlijks op 5 oktober wordt weer even benadrukt wat voor belangrijk en mooi vak het leraarschap is, maar wordt er ook bewustzijn gecreëerd rondom de problematiek van het beroep. In dit artikel kijk je even mee door de ogen van een leerkracht.

Het is zondagavond. Ik pak mijn werktas en zet deze klaar voor morgenochtend. Ik pak mijn tien-uurtje, mijn fles water met ‘juf’ erop, mijn lunch en doe het boek ‘De herfst van kleine Gans’ ook in mijn tas. Ik pak ook nog even een kastanje, een dennenappel en een eikeltje van het balkon en doe deze ook alvast in mijn tas, scheelt morgenochtend vroeg weer graaien in het donker. Morgen weer maandag, denk ik bij mezelf. ‘Yes, weer fijn bij mijn kleuters.’ Het is Kinderboekenweek, we werken in de klas aan het thema ridders en jonkvrouwen én het is herfst. Beter kan eigenlijk niet, deze onderwerpen leven zó enorm bij de kinderen en ik er ook helemaal enthousiast van.

Het is maandagochtend en stap mijn lokaal in. De knutselwerkjes van afgelopen vrijdag hangen aan de lijn te drogen, wat is er weer fijn gewerkt in de klas. De stoelen van de kinderen staan in de kring, met mijn stoel voor het bord. De boekjes liggen in een cirkel uitgestald op de tafel in het midden van de kring en de dagplanning van vandaag hangt klaar op het prikbord. Ik hang mijn jas over mijn stoel, zet mijn computer aan en haal het boek van de kleine gans en de herfstitems uit mijn tas. Ik kan niet wachten om het boek voor te lezen aan de klas.
Om kwart over acht druppelen de kleuters één voor één de klas binnen. Sommige zeggen enthousiast goedemorgen en hebben al een hoop te vertellen, sommige moeten nog even wakker worden. Als ik ze zo binnen zie wandelen, besef ik me altijd weer hoe bijzonder het is dat zij zo’n zeven uur per dag en drie dagen in de week aan mij worden overdragen en ik de verantwoordelijkheid voor hen draag. Best een grote taak als je het zo bekijkt.

Mijn leerkrachtengedrag heeft zoveel invloed op de kinderen en dat maakt het vak voor mij zo bijzonder. De manier waarop je kinderen ziet stralen als zij zich gezien en gehoord voelen. Dat je ze iedere dag weer een stukje ziet groeien, letterlijk en figuurlijk, maakt dat je iedere werkdag uit je bed komt en staat te trappelen om ze weer iets nieuws te leren, te vertellen of te laten zien. Als leerkracht maak je een verschil, als leerkracht maak je indruk en zorg je (hopelijk) voor een hele hoop positieve herinneringen voor later. Ieder woord, compliment, aai over de bol of daad is misschien datgene wat het kind nooit zal vergeten. Wat deed jouw juf of meester wat je nooit zult vergeten?

Verzamelen van positieve herinneringen

Wat ik nooit zal vergeten is dat ik naast mijn juf in de gymbus zat en dat we het hadden over de boeken die ik las en dat ik zo onder de indruk was van het boek wat zij aan het voorlezen was in de klas en dat ik ook een boek wilde schrijven. Mijn juf zei toen dat ze het knap vond dat ik zoveel boeken las en daardoor mijn woordenschat groot was en zij het wel voor zich zag dat ik een boek zou schrijven en dat zij mijn spelling wel wilde controleren.
Een mooie herinnering die mij er toe zette om te beginnen met schrijven en nooit te stoppen met lezen. Wat is jouw mooiste, beste, grappigste, waardevolste herinnering?

Afbeelding: Kindrebel – een kledingmerk met een boodschap.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

2 gedachten over “Dag van de leerkracht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: