Menstrueren kun je leren

Praten over menstrueren wordt weinig gedaan, het is welbekend taboe. Op de redactie van de hippe huisvrouw is niks taboe en wordt zo goed als alles wel besproken. Natuurlijk leven, cyclisch leven, in reine zijn met je lichaam en jezelf en je cyclus leren kennen kennen hoort allemaal bij vrouw zijn. Kortom: menstrueren kun je leren.

Een vrouw leeft, net als de maan, in een cyclisch ritme. Een waardevolle en zeer belangrijke cyclus is die van de menstruatie. Zonder deze cyclus zouden jij en wij namelijk niet bestaan. Jammer genoeg hangt er een enorme taboesfeer om menstrueren heen, vinden veel vrouwen (en mannen) het vies en wordt in veel gevallen de menstruatie ook geremd door het gebruik van anticonceptie. Gelukkig zijn taboes er om doorbroken te worden en gaan wij het hebben over het leven met je cyclus.

Gerelateerd artikel: Lees in Momlife: 'Ik wil andere vrouwen met PCOS inspireren' als je een onregelmatige cyclus hebt

Cyclisch leven

De menstruatiecyclus is te verdelen in vier fases die je kunt vergelijken met de seizoenen van het jaar. De cyclus begint met de menstruatiefase, ook wel te vergelijken met de winter. Deze fase duurt ongeveer 4-7 dagen. Je bloedt. Zelfzorg en jezelf een beetje terugtrekken is in deze fase een extra goed idee.
Daarop volgt de folliculaire fase, oftewel de lente. De zon gaat schijnen (ook in je hoofd) en je hebt zin om de bloemetjes buiten te zetten. Er wordt een eitje gerijpt, klaar om bevrucht te worden. Dit is dan ook de fase waarin je het meest vruchtbaar bent en het verstandig is om voorbehoedsmiddelen te gebruiken als je niet van plan bent een gezin te stichten. Deze fase duurt gemiddeld 7 tot 10 dagen.
Daarna komt de proliferatieve fase, het hoogtepunt van de de fase. Het is tijd om te pieken in de zomer en de komende negen maanden te broeden. Gebeurt dat niet, dan kom je in de luteale fase terecht, oftewel de herfst. De bladeren vallen, je kunt je wat somber of onrustig voelen. Misschien voel je al de behoefte om je wat meer terug te trekken. Je bereidt je langzaam voor op de winter en je cyclus begint opnieuw.

Als je ook leeft met de maan, kan het soms verwarrend zijn welke cyclus je het beste kunt volgen. Lees het gerelateerde artikel hieronder voor hét antwoord op de vraag die veel vrouwen stellen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Hét antwoord op de vraag die veel vrouwen stellen'

Leren leven zonder anticonceptie

Steeds meer vrouwen kiezen er tegenwoordig voor te leven zonder anticonceptie. Uit onderzoek blijkt dat jongeren ook later aan seks beginnen en wij vinden dit fantastisch nieuws, vooral het leven zonder anticonceptie juichen wij toe. Leer je lichaam kennen, leer de signalen herkennen die bij iedere fase horen en dan weet je precies wanneer je vruchtbaar bent of niet. Veel beter dan je lichaam extra hormonen te voeden en je natuurlijk organische cyclus te onderdrukken.

Een manier om je lichaam te leren kennen is om een voor minimaal drie maanden een dagboek bij te houden waarin je noteert wat je ervaart en hoe je je voelt. Barst je van de energie, doen je borsten pijn, schieten de pukkels als wortels je huid uit of menstrueer je? Noteer dit en je zult zien dat het iedere maand ongeveer op de zelfde dag valt. Ook voeding, stress en koffie en alcohol hebben invloed op je hormonen. Wil je hier meer over weten dan raad ik je aan de volgende boeken te lezen.

Voor vragen kun je altijd een bericht sturen, er is ook een e-book in de maak over seksuele voorlichting voor kinderen op de basisschool, maar misschien ook handig kan zijn voor jou, je dochter of ieder andere vrouw in je leven.

Meer lezen over dit onderwerp?

Koop dan het boek ‘De cyclus strategie’ van Maisie Hilll om je lichaam en je cyclus beter te begrijpen.

Zoek je meer verdieping over dit onderwerp? Dan is het boek ‘In the Flo’ van Alisa Vitti een must have op je boekenplank.
Luister je liever een podcast? Alisa Vitti praat over haar boek in podcastaflevering 305 van ‘The Highest Self Podcast’ van Sahara Rose op bijvoorbeeld Spotify.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

Eén opmerking over 'Menstrueren kun je leren'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: