Goed voor de weerstand: zwemmen in de natuur

Zwemmen in de natuur. Sinds de lockdown zie je veel meer mensen het buitenwater induiken voor een frisse duik. Niet alleen lekker verfrissend, ook nog eens goed voor de weerstand. Doe jij al mee aan deze trend?

Niet gelijk schrikken als je leest dat het zwemmen in de natuur een ‘trend’ is. De praktische mens moet toch wat als de zwembaden dicht zijn en je wel lekker een frisse duik wil nemen. Natuurlijk zijn er ook die-hard natuurzwemmers die zelfs met de lage temperaturen van januari zijn wezen zwemmen, maar nu het zonnetje zich weer steeds vaker laat zien, zien wij ook steeds meer koppies in het water voor een frisse duik, wat beweging en de kick voor het immuunsysteem.

Gerelateerd artikel: Lees 'Goed voor de weerstand: op blote voeten lopen' voor nog meer tips

Goed voor je lichaam

Zwemmen is op zich al een hele fijne work-out waar je veel spieren mee traint en de belasting minimaal is en je dus weinig kans op blessures hebt. Nu is zwemmen in koud water wel iets anders dan in een verwarmd zwembad, maar als je eenmaal ‘door’ bent, is het heerlijk en heeft het zelfs verschillende voordelen voor je gezondheid.
Je traint hiermee niet alleen je doorzettings- en je uithoudingsvermogen, je wordt er ook blijer van. Door de kou komt er adrenaline vrij, wat je een high kan geven en daarnaast komt er ook serotonine en endorfine vrij, dit zijn stofjes waar je blij van wordt.
Als je met regelmaat het koude water in duikt, zorgt dat voor een betere doorbloeding, je lichaam wordt sterker en je immuunsysteem wordt beter, wat betekent dat je minder snel wordt.

Gerelateerd artikel: Lees 'Sta jij al op de kop?' voor nog meer focus in je leven

Voorbereiding is het halve werk

Als je na het lezen van dit artikel direct het koude water in duikt, doe je het waarschijnlijk nooit meer. Wij adviseren wat voorbereidend werk te doen. Begin met koud afdouchen thuis en probeer telkens wat langer koud te douchen, ook dit heeft al voordelen voor je weerstand. Dus je zou het hierbij kunnen laten, maar zwemmen in de natuur heeft echt wel wat hoor.
Zoek een fijne plek in de buurt waar je gemakkelijk het water in en uit kunt komen, natuurgebieden zijn favoriet en daar zullen vaak meerdere mensen zwemmen – wel zo veilig. Koppie onder is niet direct nodig, trek een paar baantjes of dip gewoon even tot je schouders en verleng de tijd in het water iedere keer dat je gaat weer.
Neem droge kleding mee, wat te drinken en als je echt in je eentje een meer gaat overzwemmen is het wellicht handig om een felle badmuts te dragen of zelfs een opblaasbare boei mee te nemen (echte die-hards hebben wij dit zien doen), mocht je midden op het meer kramp krijgen. Wil je dit niet, blijf dan in ondiep water, veiligheid boven alles. Veel plezier en stay healthy.

Op de website van zwemwater.nl kun je zien of het water waar je wilt zwemmen veilig is. Helaas is deze website tijdelijk buiten gebruik.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

5 gedachten over “Goed voor de weerstand: zwemmen in de natuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: