Thuis sporten: zo lukt het mij!

De één heeft net zoveel materiaal als een sportschool in huis en de ander stapt gewoon naar buiten en doet z’n ding – en weer een ander lukt het niet om thuis te sporten. Thuis sporten, you hate it or love it. Zo lukt het thuis sporten mij en misschien jou ook!

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: op dit moment voer ik écht helemaal niks uit op sportgebied. Mijn sportmentaliteit komt uit de hoek van ‘Go hard or go home’ en als ik zwanger ben kan mijn lichaam gewoon niet wat mijn hoofd wil en doe ik liever niks.
Ik probeer aan dagelijks mijn tienduizend stappen te komen (wat niet eens iedere dag lukt) en fiets drie dagen in de week naar werk en dat is het wel zo’n beetje. Ik kan niet wachten om weer op m’n yogamatje te liggen en hard te lopen, maar dat zijn doelen voor na de bevalling.

Gerelateerd artikel: Lees 'Sta jij al op de kop?'

Bouw aan een routine

Om ervoor te zorgen dat het sporten thuis wel lukt, is voor mij de key: bouwen aan een routine, zodat het een gewoonte wordt en je het doet zonder na te denken. En met zonder na te denken bedoel ik dat je niet twijfelt of je wel zou gaan sporten. Je gaat gewoon. Mijn favoriete tijd om aan beweging te doen is in de ochtend. Ik ben echt een ochtendmens en sta het liefst direct na het opstaan op m’n yogamat. Vorige zomer ging ik iedere ochtend drie kwartier wandelen en daarna de mat op. Lukt sporten jou beter in de avond of juist direct na werk? Doen! Kies jouw favoriete moment en begin.

Start klein

Mijn ultieme doel is dagelijks wandelen, yoga en één keer in de week hardlopen en wat krachtsoefeningen doen. Ga ik dit straks allemaal in één keer oppakken? Nee, natuurlijk niet. Dat is gedoemd om te mislukken. Ik begin eerst met twee keer in de week wandelen en yoga. Als ik me weer wat fitter voel en de routine zit er al een beetje in, dan ga ik dit uitbreiden naar bijvoorbeeld vier dagen wandelen en yoga. Als ik mij sterk genoeg voel, begin ik met hardlopen en ook hier begin ik klein. Ik vraag niet van mezelf om direct 5 kilometer te gaan rennen. Ik probeer eerst eens 1 kilometer en wissel het lopen en rennen af. Kleine stapjes zorgen voor succeservaringen én zorgen ervoor dat je blijft sporten.

Gerelateerd artikel: Lees 'Goed voor de weerstand: zwemmen in de natuur' 

Hoe houd ik thuissporten vol?

Het starten met sporten gaat vaak wel, met veel enthousiasme haal je materialen in huis of ren je je een keer in het zweet. Het moeilijkste punt is het volhouden van het thuissporten. Met het bouwen aan een routine en door kleine stapjes te nemen kom je al een heel eind. Hoe ik thuissporten volhoud is eigenlijk door heel saai te doen. Ik doe al vijf jaar dezelfde yoga-oefeningen iedere ochtend. Ik weet wat er komen gaat, ik word beter in de oefeningen en krijg mijn uitdaging tijdens de lessen die ik buitenhuis volg. Ook wandel en ren ik vaak hetzelfde rondje buiten, zodat ik weet wat er komen gaat, ik niet hoef na te denken en echt kan ontspannen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Slow living ochtendroutine' 

Materialen in huis

Als je krachttraining wil gaan doen, heb je vaak veel verschillende materialen nodig. Dat kost best veel geld en veel ruimte in huis. Mocht je geld en ruimte over hebben, sla dan je slag. Heb je dat niet, kies dan een sport of oefeningen waarbij je weinig nodig hebt. Voor yoga voldoet een goede yogamat, om te wandelen heb je alleen sportschoenen nodig en voor krachttraining kun je gaan trainen met eigen lichaamsgewicht of bijvoorbeeld gebruik te maken van een kettlebell, waar je veel kanten mee op kunt.
Zorg daarbij dat je je materialen snel kunt pakken of al klaarlegt, zodat je direct kunt beginnen met sporten.


Dit zijn onze laatste berichten:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

Eén opmerking over 'Thuis sporten: zo lukt het mij!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: