Moestuin update 2

Een maand geleden geleden zijn hubby en ik begonnen met onze vensterbankmoestuin. Onze nieuwe, gezamenlijke hobby. In dit artikel lees je de tweede update van onze moestuin.

In mijn column schreef ik al over onze nieuwe, gezamenlijke hobby. Wij zijn begonnen met zaadjes zaaien. Geïnspireerd door het boek ‘Mijn tuin is goud waard’, hebben wij nu de droom een moestuin te onderhouden. We zijn klein begonnen met een kas voor in de vensterbank en hebben vijf verschillende zaadjes geplant.

Gerelateerd artikel: Lees 'Moestuin update 1' over de start van ons moestuintje

Zon en nog meer zaden

De plantjes doen het goed. We zien steeds meer groen en dat werkt verslavend: ik kon het niet laten om nóg meer zaden te planten. Nu hebben wij naast de boerenkool, wortel, sla, ui en basilicum, ook pompoen, spinazie, tomaat en mais staan en die groeien echt zo snel! Binnen een week zijn er al mooie blaadjes te zien.
Ik las in het boek ‘De moestuin’ van Floor Korte dat je in lege plastic bakken van bijvoorbeeld druiven, makkelijk zaden kan planten. Door de deksel en de kleine gaatjes heb je al een soort mini broeikas. Ook heb ik de manier van een plastic bakje met huishoudfolie erover geprobeerd en ook dat werkt heel goed.

Gerelateerd artikel: Op zoek naar boekeninspiratie, lees 'Leeslijstje van april'

Verspenen van de plantjes

Het starten met een moestuintje is makkelijk en het enthousiasme is er nog steeds. We geven trouw water, draaien de kas (én alle nieuwe bakjes en potjes) geregeld om en omdat ze zo goed groeien zijn we aangekomen bij fase 2: het verspenen van de plantjes. Ze hebben meer ruimte nodig en worden verpot naar een grotere pot.
Dat klinkt makkelijker dan het is kan ik je vertellen. De plantjes zijn best fragiel en sommige wortels al best lang. Aangezien wij de plantjes nog niet naar buiten doen, hebben we de meeste verpot naar een grotere pot. Eén maisplantje heeft het helaas niet gehaald, die trok ik kapot. Na het verspenen zagen ze er een beetje zielig uit, maar na een dagje zon en water zagen ze er alweer een stuk beter uit.

Fase 3

De volgende fase is denk ik toch wel dat er een paar planten naar buiten gaan. We gaan even kijken of we een geschikte plek kunnen vinden – in samenspraak met de buren, want we hebben een gezamenlijke tuin. Hopelijk kunnen we ze daar ook levend houden, want dan krijg je weer te maken met ongedierte. Ondertussen lees ik verder over het houden van een moestuin en hoop ik dat we het stap voor stap redden, want des te meer ik erover lees, des te meer vragen ik ook krijg.
Zoals compost, hebben alle planten dat écht nodig? Of bijvoorbeeld alleen als je ze buiten zet? Kun je alle planten gewoon binnen houden eigenlijk? Zoveel wat we nog niet weten. Ik denk dat we het ook maar allemaal moeten ervaren. Groene vingers krijg je niet zomaar!

Door de moestuintjesactie van Albert Heijn zijn veel bekenden ook aan het kweken geslagen. Zo leuk om te zien. Ik ben benieuwd hoe het jullie afgaat. Over twee weken weer een update!

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: