Slow Saturday: minder hooi op je vork

De zaterdag heb ik omgedoopt tot ‘Slow Saturday’ en dan deel ik een traditie, een activiteit of een dag uit mijn slow living lifestyle voor inspiratie voor lekker langzaamaangaan in deze snelle wereld. Deze keer: minder hooi op je vork.

Als we wat langerzameraan willen doen en bewuster willen leven volgens de slow living lifestyle, bestaat een deel uit loslaten. Loslaten van klusjes en taken die je jezelf toeschrijft, want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb best veel hooi op m’n vork.
En met hooi bedoel ik taken en klusjes in het huishouden, zoals boodschappen doen en schoonmaken. Het verzorgen en vermaken van hummel, het onthouden en actie ondernemen op verjaardagen en speciale gebeurtenissen van familie en vrienden, dingen voor anderen doen en noem maar op.

Gerelateerd artikel: Lees ' Slow living oefeningen' om te proberen

Controleren, negeren, delegeren

Het jezelf toeschrijven van veel klusjes en taken is bij mij een gevalletje van ‘controleren’. Ik kan nou eenmaal veel, ik doe het snel, ik doe het op mijn manier en dat is makkelijk. Herkenbaar? Maar ondertussen krijg je steeds meer hooi op je vork en kan de omgeving ook verwachten dat jij maar blijft zorgen voor álles wat je doet.
Slow living draait om rust, bewust leven en voor mij ook een stukje loslaten. Dus langzaam ga ik van alles zelf willen doen (controleren), naar dingen laten (negeren) en vragen of anderen taken kunnen overnemen (delegeren).

Nu ik zwanger ben gaat dat stukje negeren en delegeren een beetje vanzelf. Ik kan niet alles meer – ik kan nog net m’n eigen sokken aan doen – dus zware dingen tillen: zoals de boodschappen en onze peuter, doet hubby. Maar ook bijvoorbeeld het versturen van een verjaardagskaart of opvouwen van de handdoeken, laat ik los.

Gerelateerd artikel: Lees mijn column 'Alle ballen hooghouden doe ik niet meer' 

Samen is leuker dan alleen

Slow living is ook kijken wat werkt voor het hele gezin, zoals ik vorige week schreef in ‘win-win‘ en daar kom ik nu weer even op terug, want samen is leuker dan alleen. Heb je klusjes of taken waarvan je denkt ‘Waarom doe ik die eigenlijk alleen?’ Doe het samen. Ga samen de was opvouwen, ga samen boodschappen doen, samen de auto wassen of zoek samen een verjaardagskaart uit of bel samen even je tante die ver weg woont.
Je hoeft niet alles zelf te doen, ook al ben jij degene die wel (bijna) overal aan denkt. Doe meer samen en probeer niet zelf alle ballen hoog te houden. Ik ben daar mee gestopt (ook al is het nog steeds een work in progress) en het werkt. Ik voel me fijner met minder hooi op m’n vork, ik denk jij vast ook.

Geniet van je zaterdag en go with the slow. Meer lezen? Lees hier meer artikelen uit de Slow Saturday reeks: Win-winDIY, stoppen en stilstaanfotoalbum maken maken en Harry Potter.

BoekenBoeken


Dit zijn mijn laatste berichten:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

2 gedachten over “Slow Saturday: minder hooi op je vork

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: