MAANdag: de maan met kinderen

De maan is een wonder en niet te missen in de donkere lucht. Kinderen zijn vaak nieuwsgierig naar die grote, witte, magische bol. Vertel kinderen over de maancyclus met dit leuke prentenboek.

Dat het in de herfst wat eerder donker wordt heeft ook een voordeel: kinderen zien de maan nog voor zij naar bed gaan. In een donkere lucht is de maan goed zichtbaar en klopt het plaatje ook weer: als het licht is, schijnt de zon en als het donker is, zie je de maan. Maar waarom is de maan er soms helemaal, soms voor de helft of helemaal niet?

In de maneschijn

Via Instagram stuitte ik op het prentenboek ‘In de maneschijn’ en als moonlover moest en zou ik die in huis halen. Met prachtige illustraties, een maan van glitters en doorkijkgaatjes is dit een mooi prentenboek om te laten zien hoe de cyclus van de maan werkt. Er is een rijmend verhaal bij geschreven en hummels ogen glinsterde van genot bij iedere bladzijde en met name bij de volle maan.

Gerelateerd artikel: Lees ‘Edelstenen en kristallen opladen, zo doe je dat’

Praten over de maan

Als kinderen vragen hoe het kan dat de maan van vorm verandert, dan kun je vertellen dat dat door het licht van de zon komt. De maan geeft zelf geen licht, maar reflecteert het licht van de zon en omdat de zon zo ver weg staat van de maan, net als de aarde, kan de zon niet constant op de hele maan schijnen.
Een ezelsbruggetje om te bepalen of een maan afnemend of bijkomend is, is te kijken naar de vorm van de bolling. Kun je er de a van afnemend (laatste kwartier) of de b van bijkomend (eerste kwartier) van maken?


Dit zijn onze laatste berichten:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

2 gedachten over “MAANdag: de maan met kinderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: