Slow Saturday: bladeren drogen

De zaterdag heb ik omgedoopt tot ‘Slow Saturday’ en dan deel ik een traditie, een activiteit of een dag uit mijn slow living lifestyle voor inspiratie voor lekker langzaamaangaan in deze snelle wereld. Deze keer: bladeren drogen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Zelfzorgzondag: maak het knus'

De laatste tijd en mede door hummel, ben ik helemaal into de bomen. Ik kijk graag naar bomen en ik blijf me verwonderen over de grootte, over de groei, over de geur en de cyclus die beïnvloed wordt door de seizoenen. Ook hummel heeft interesse voor de bomen en ik vertel haar graag hoe ze heten, hoe hun vrucht heet en we verzamelen graag bladeren. Nu, in de herfst, helemaal. We verzamelen bladeren voor op de herfsttafel en stuitte toen op een probleem: de bladeren krullen als je ze in huis hebt.

Een nieuwe hobby

Mijn oma deed het vroeger ook. Zij had een dik boek vol met gedroogde bladeren. Toen ik besloot dit ook te doen, vroeg ik direct aan mijn moeder of dat boek met bladeren van oma nog in de familie is, maar tevergeefs. Tijd voor een nieuw boek met bladeren dus.
Ik heb een boekje aangeschaft over de verschillende bomen. Ik wil er gewoon meer over weten en ik wil vooral weten naar welke boom ik kijk als ik door het park of bos loop. Daarnaast vind ik het leuk om dingen te zoeken en te verzamelen, want ieder gevonden blad heeft ook een herinnering aan een wandeling of plek en daar kijk ik nu al naar uit. Eigenlijk wordt het een boek met herinneringen, verhalen voor later. Een soort tijdscapsule.

Hoe droog je bladeren?

Vooral met geduld, en keukenpapier en een paar dikke boeken. Lekker slow dus. Het is ook vrij simpel, maar toch fijn om even te weten. Ga fijn op pad, neem bijvoorbeeld een notitieblokje mee, of in mijn geval; mijn bomenboekje. Zoek of vind mooie bladeren en neem ze mee naar huis. Wacht thuis niet te lang, want dan krullen de randen om.
Leg de bladeren tussen twee vellen keukenpapier, dit neemt vocht op. Zorg dat als je meerdere bladeren laat drogen of een keukenpapiertje, deze elkaar niet raken. Leg dit pakketje tussen of onder een flinke stapel boeken en wacht minimaal drie dagen. Geduld dus. Je kan tussendoor even checken of het keukenpapier niet te vochtig is en dit eventueel vervangen.

Grote schat

Ik ben van plan na het drogen de bladeren te verzamelen in het bomenboekje en ik hoop van iedere boom in het boekje een blad te verzamelen. Dit boekje wordt dan een grote schat, een schat van de natuur, een waardevol boekje met zelf gevonden en gedroogde bladeren, met zoals ik al zei, mooie herinneringen aan wandelingen of plekken. Een nieuwe traditie is geboren, wie weet neem ik van iedere plek die ik bezoek nu een blad mee. Ik kijk er al naar uit.

Boekentip: Bomen

Een pocketboekje over bomen van uitgeverij Snor. Het papier van het boekje voelt lekker en in het boekje staan leuke weetjes en nuttige informatie over de meest voorkomende bomen in Nederland. Het zijn ook precies een genoeg aantal bomen, niet dat de door de bomen het bos niet meer ziet. Best fijn ook dat er tussen de bomen door ruimte is voor notities.

Prijs € 14,99

Geniet van je zaterdag en go with the slow. Meer lezen? Lees hier meer artikelen uit de Slow Saturday reeks: Lijstjes makenBadderenMinder hooi op je vork, Win-winDIY, stoppen en stilstaanfotoalbum maken en Harry Potter.


Dit zijn mijn laatste berichten:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

2 gedachten over “Slow Saturday: bladeren drogen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: