Oktober: ‘Buy nothing new maand’

Morgen start de maand oktober en daarbij ook de jaarlijks terugkerende ‘Buy nothing new maand’. Een maand waarin je geen nieuwe dingen koopt, met een paar uitzonderingen natuurlijk. Stap jij ook uit je comfortzone en doe je mee met de challenge?

Schaf jij met regelmaat nieuwe dingen aan of koop je bewust tweedehands? Probeer je spullen die stuk gaan te repareren of gooi je het weg? Tijdens de Buy nothing new maand is het de bedoeling dat je je weer bewust wordt van je eigen consumeren, vaker kiest voor tweedehands of eens even goed kijkt wat je in huis hebt en of je het wel écht nodig hebt – wat (spoiler) vaak niet het geval is.

Gerelateerd artikel: Lees 'Verveel je nooit met dit datenight abc'

Koopgedrag

Het afgelopen jaar kom ik weinig in het centrum en wordt ik niet verleid door mooie spullen in etalages. Wel ben ik een enorme fan van online shoppen, al dan niet via Instagram, Marktplaats of op websites als Zalando. Lekker scrollen, winkelmandje vullen, favorieten opslaan en bestellen. Er wordt ook genoeg geretourneerd hoor, dan bedenk ik me of valt het tegen. Niet echt duurzaam ook. Dus tijd om mijn koopgedrag weer even onder de loep te nemen. Ook met de aanstaande verhuizing in zicht, heb ik mijn geld liever op de bankrekening.

Buy nothing new

Een maand lang niets nieuws kopen, met uitzondering van boodschappen, cosmetica en de hoognodige zaken als benzine of treinkaartjes, maar ook hier kun je eens kritisch naar kijken. Kan je bijvoorbeeld een keer de fiets pakken, met iemand meerijden of geen nieuw nagellakje kopen en kijken naar wat je nog hebt.
Het idee is dat je je niet laat verleiden door impulsaankopen, want impulsaankopen geven je alleen een tijdelijk gevoel van vervulling. Op de lange termijn kun je geluk, blijdschap, liefde en een bepaalde (levens)stijl niet kopen.

Tweedehands kopen mag dus wel, maar als jij iedere dag op zoek gaat naar tweedehands schatten en je iedere dag pakketjes binnenkrijgt, kun je dit misschien ook even onder de loep nemen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Handgemaakt: geef een gezinnetje cadeau'

Invloed van social media

Er was een periode dat ik mij goed kon beheersen, maar ik moet toegeven dat ik de laatste tijd weer meer op mijn telefoon zit te scrollen. Vooral tijdens het borstvoeding geven is het een afleiding, een gemak, een gewoonte geworden en ik scrol wat af. Ik kijk naar mooie foto’s van anderen en denk dan: ‘O, wat leuk zeg, eens kijken hoeveel dat kost of waar je dat kunt krijgen’. Voordat ik de foto’s zag miste ik het niet, maar zodra ik het zag, moest ik het hebben. Een klassiek voorbeeld van impulsaankopen.

Ik ga mijn telefoon dus wat vaker buiten bereik neerleggen tijdens het voeden en pak er weer eens vaker een boek bij. Beter voor mijn hersenen, mijn portemonnee en het slagen van deze challenge. Laat jij je aankopen ook beïnvloeden door wat je ziet op social media? Ik ben benieuwd, let’s connect. Laat een berichtje achter in de reacties of stuur een privé berichtje. Ik zal je op de hoogte houden aankomende maand.


Dit zijn mijn laatste blogs:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

3 gedachten over “Oktober: ‘Buy nothing new maand’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: