Wat je leert als je moeder bent

Moeders worden ook wel eens vergeleken met een superheld, want ja; wat kan een moeder eigenlijk niet. Wat je vooral leert als moeder is dat moederliefde een bijzonder iets is en je veel meer kan dan je dacht.

Gerelateerd artikel: Lees ‘MAANdag: de maan met kinderen’

Als mens zonder kind kan je natuurlijk al aardig veel, maar als je een ouder wordt (want papa’s leren ook veel hoor), ontdek je verborgen kwaliteiten waarbij je je soms afvraagt waarom deze niet op je cv staan. Zie hier een lijstje met de dingen ik heb geleerd als moeder. Misschien herken je de wel.

 • Je wordt enorm handig in dingen met één hand doen, koken, schoonmaken, een pakketje aannemen en dit alles met in je andere hand je kind. Ik denk dat je er eigenlijk alleen maar twee handen hebt, om in je ene hand ten alle tijde je kind te vasthouden.
 • Je kan zoveel meer vasthouden dan je denkt. Zo kwam ik een paar keer in een situatie waarbij ik met een huilende baby in de ene arm en heb ik speelgoed vast. Aan mijn schouder hangt mijn handtas en de draagzak, waar de baby niet meer in wilde. De huilende peuter draag ik met één arm op mijn rug, ik houd de huissleutel alvast ‘bij de hand’ tussen m’n lippen en dit allemaal terwijl ik de wagen ook nog duw. True story en geen pretje kan ik je vertellen.
 • Flesjes of bekers opendraaien met één hand, check.
 • Aan alles denken en tóch nog iets vergeten. Kinderen willen altijd net datgene waar je niet aan hebt gedacht.
 • Dat je kinderen blij zien, echt het mooiste cadeau op aarde is. Daar kan geen ander cadeau, feestje of tropisch eiland tegenop.
 • Zodra je een tweede kind krijgt het besef ineens komt hoe makkelijk het leven met één kind was.
 • Dat de tijd soms niet vooruit lijkt te gaan als twee kinderen tegelijkertijd huilen.
 • Naar een slapende baby kijken zoveel voldoening geeft. Jammer dat de tijd dan ineens wel supersnel gaat.
 • Je leert gezichten lezen als een pro. Je kun je zien wanneer een kind gaat poepen, moe is voordat het zelf doorheeft dat het moe is, iets heeft gedaan wat niet mag of iets van je wil.
 • Dat moederliefde een bijzonder iets is. Ik dacht dat ik wist wat liefde was tot ik moeder werd, dat je hart nog zoveel meer kon voelen, dat is niet te bevatten en dat groeit iedere dag. En als je een tweede krijgt, verdubbeld dat!
 • Je leert leven met vlekken op je favoriete kleding.
 • Je leert woorden als ‘koek’, ‘chips’ en ‘ijs’ niet meer te noemen, want zodra peuters dit horen, moéten ze het hebben.
 • Je leert (nog) meer te genieten van de kleine geluksmomenten van het leven omdat zij dat ook zo mooi doen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dit was hem even voor nu. Moeder zijn is voor mij echt genieten. Het was genieten met één kind, er zat zo’n fijne routine in en het is genieten met twee kinderen; want die extra dimensie van de interactie tussen die twee, dat is zo mooi om te zien.


Dit zijn mijn laatste blogs:

Buy Nothing New in oktober: week 1

Oktober staat bekend om de ‘Buy nothing new- challenge’ en ik besloot daar weer aan mee te doen, aangezien ik mezelf betrap op veel online aankopen de laatste tijd. Hoe dat de eerste week is gegaan, lees je hier.

MAANdag: insta-accounts die ik volg

Je zult je misschien wel eens afvragen hoe ik aan mijn ‘maaninformatie’ kom. In dit artikel deel ik een aantal insta-accounts die ik volg die jij wellicht ook wel leuk en interessant vindt om te volgen, maar misschien ken je ze al.

Zelfzorgzondag: de tijd nemen

Zondag staat in het teken van zelfzorg. Iets wat voor mij niet altijd even vanzelfsprekend is. Erover schrijven is voor mij een stok achter de deur én voor jou misschien wel de motivatie om ook een moment voor jezelf te nemen. Deze keer: de tijd nemen.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: